← Vissza a hírekhez

Három kategóriában esélyes Európai Filmdíjra a Fűző

Az Európai Filmakadémia ma kora délután közzétette az Európai Filmdíjai idei jelöltjeinek listáját: az év legjobb öt filmje között ott van a Fűző (Corsage) is.

Fűző
Fűző
Fűző a hajdan Európa-szerte bálványozott Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné története. A filmbeli Sisi 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár egykor kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe a film jelenére pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.
 
Az osztrák-luxemburgi-német-francia koprodukcióban készült alkotást ma a legjobb európai filmnek járó díjra jelölte az Európai Filmakadémia. A Fűző két másik kategóriában is jelölést kapott: rendezője, Marie Kreutzer elnyerheti a legjobb európai rendező, a főszerepet alakító Vicky Krieps pedig a legjobb európai színésznő címét.
 
Az Európai Filmakadémia idén 35. alkalommal adja át díjait december 10-én, Rejkjavíkban.
 
A filmet december 2-ától lehet megnézni a romániai mozikban, forgalmazója a Filmtett Egyesület.
Fűző
Fűző

A film

Fűző

osztrákfrancianémettörténelmi dráma113'202215+

Merész elmélkedés egy nő értékéről és önrendelkezéséről a 19. századi Európában

Tovább