← Vissza a főoldalra

Rólunk

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 2005-ben jött létre. Célja az öt évvel korábban született Filmtett Mozgóképes Havilap – 2008-tól Filmtett Erdélyi Filmes Portál – kiadása, valamint a Filmtett Workshop nevű, nyári filmes alkotótábor és a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle megszervezése. Egyesületünk esetenként szakkönyvek kiadásával, pályázatok és más, filmes témájú műhelyek, rendezvények megszervezésével is foglalkozik.

A hagyományos értelemben vett filmforgalmazásba 2016-ban vágtunk bele először; az ötlet szorosan kapcsolódott a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 15 városban gyűjtött szervezési tapaszatalataihoz. Évek óta hangsúlyozott célkitűzésünk, hogy színvonalas magyar filmeket juttassunk el a romániai közönséghez, a filmek moziforgalmazása pedig lehetővé teszi, hogy a hazai néző ne csak fesztiválok alkalmával, hanem egy évben akár többször, a „hétköznapokon” is találkozhasson a magyar filmkultúra legfrissebb gyöngyszemeivel.

Célunk tehát évente legalább két-három magyar filmet bemutatni a romániai mozikban: a művészi igényű alkotásokból és közönségsikerekből válogatjuk össze a legjobbakat.