← Vissza a hírekhez

Megvan az idei TIFF versenyszekciója és zsűrije

Fény derült az 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál versenyének és zsűrijének összetételére.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

A korai Iñárritu-filmek (Korcs szerelmek, 21 gramm, Bábel) írója mellett a zsűriben ül majd Katriel Schory producer, az Izraeli Filmalap igazgatója, az Ellie Parkerből, az Adult Worldből, vagy a Mullholland Drive-ból ismerős Scott Coffey amerikai színész-rendező-producer, valamint Maria Popistașu román újhullámos színésznő az Ünnepek utánból (Marţi, după Crăciun) és a Szerelem másképpből (Legături bolnăvicioase).

Mint ismeretes, a TIFF versenyszekciójába első- vagy második nagyjátékfilmek kerülhetnek be, így az izgalmas felfedezésnek és a csalódásnak egyaránt van esélye. Idén két román és egy magyar film versenyez a trófeáért július 23. és augusztus 1. között: bekerült Horvát Lili második filmje, a már több díjat is bezsebelt Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (kritikánk ide kattintva olvasható), román részről pedig a Câmp de maci (kb. Mákmezők), Eugen Jebeleanu debütfilmje, ami egy fiatal csendőrről szóló gay-mozi. A Neidentificat (kb. Azonosítatlan) ezzel szemben erőszakos thriller, ez Bogdan George Apetri rendező második filmje.

Alexandre Koberidze kontempláló hangulatú filmje, a What Do We See When We Look at the Sky? című német-grúz mozi friss berlini FIPRESCI-díjjal büszkélkedve érkezik, ezek mellett versenyben lesz még a bálnavadászos orosz The Whaler Boy, a háborús litván The Flood Won’t Come, valamint a Sundance-ről hozott brazil The Pink Cloud. A görög „furahullámos”, pandémiára tökéletesen rímelő Christos Nikou Apples (Almák – kritikánk ide kattintva olvasható) már volt a TIFF-en filmterv/pitch formájában és Torontóban is, most kész filmként versenyezhet a Rotterdamból jövő Pebbles című indiai drámával és a That Was Life című spanyol road movie-val. A portugál The Last Bath és a lengyel Marygoround egyaránt vallásos témákkal kacérkodik, így kerekítve ki az idei TIFF nemzetközi versenyszekcióját a szokásos 12-re.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

A film