← Vissza a hírekhez

Oscar-rövidlistán a Fűző!

Az amerikai filmakadémia tegnap közzétette az Oscar-díjak 10 kategóriájának szűkített versenylistáját: az Ausztria képviseletében versenyző Fűző (Corsage) versenyben maradt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-szobrocskáért.

Vicky Krieps - Fűző
Vicky Krieps - Fűző
A december eleje óta Romániában is megnézhető, osztrák-luxemburgi-német-francia koprodukcióban készült filmdráma Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné portréját rajzolja meg, nem szokványos – a népszerű, Romy Schneider-féle, 1955-ös verziótól kétségtelenül gyökeresen eltérő – eszközökkel és megvilágításban. A játékfilm története 1877-ben játszódik, amikor a legendás szépségéért Európa-szerte bálványozott, 40 éves Sisi már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár korábban kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe addigra pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.
 
A film bemutatója idén, a Cannes-i Fesztivál Un certain regard versenyében volt, ahol a zsűri díjjal jutalmazta a címszerepet alakító Vicky Krieps rendkívüli színészi teljesítményét. A Fűző azóta számos nemzetközi díjat nyert, köztük az Európai Filmakadémia díját: Vicky Kriepsé lett az év legjobb európai színésznője cím.
 
A tegnap közzétett tíz rövidlista elérhető az akadémia honlapján. A jelölteket 2023. január 24-én fogják bejelenteni. A 95. Oscar-gálát 2023. március 12-én tartják szokott helyszínén, a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.
 
Vicky Krieps - Fűző
Vicky Krieps - Fűző

A film

Fűző

osztrákfrancianémettörténelmi dráma113'202215+

Merész elmélkedés egy nő értékéről és önrendelkezéséről a 19. századi Európában

Tovább